Passief wonen

TM2 Architecten ontwerpt passiefhuizen. Met een DuWo-Comfort Passiefhuis krijgt u maximaal wooncomfort én de laagste energiebehoefte. Het is het huis van de toekomst. Het is de norm voor energieneutraal bouwen na 2020.

Het Passiefhuisconcept

DuWo-Comforthuizen worden gebouwd volgens het Passiefhuisconcept. Dit concept is begin jaren 90 ontwikkeld door het Passiefhuis Instituut in Darmstadt (Duitsland) en wordt daar, evenals in Oostenrijk en Zwitserland, op grote schaal toegepast. Door een uitgekiend zongeoriënteerd ontwerp met optimale schilisolatie (dak, gevels, vloeren, 3-voudig glas) en effectieve kierdichting, kan de warmte uit het passiefhuis nauwelijks weg. Dezelfde isolatie in combinatie met overstekken, buitenzonwering en nachtventilatie houden ’s zomers de warmte buitenshuis. (Volgens Europese wetgeving wordt deze bouwwijze na 2020 in de Europese Unie, verplicht ingevoerd).

Extreem lage energiebehoefte

De energiebehoefte van een DuWo-Comfort Passiefhuis is maximaal 15 kWh energie (1,5 m³ aardgas) voor ruimteverwarming, en totaal inclusief warm tapwater en huishoudelijk stroomverbruik, minder dan 120 kWh per vierkante meter vloeroppervlak per jaar. De energiebehoefte is zo laag dat twee gloeilampen van 100 Watt genoeg zouden zijn voor verwarming van een kamer van 20 m², of dat een haarföhn zou volstaan om een Passiefhuis van 100 m² te verwarmen. De energiebehoefte voor verwarming is 10 keer minder dan bij een gemiddelde bestaande woning, en minimaal 4 tot ruim 6 keer minder dan bij traditionele nieuwbouw conform het Bouwbesluit met EPC 0,4. In een DuWo- Comforthuis heeft u nooit zorgen over stijgende energieprijzen dankzij de enorme besparing op energiekosten.

Energieneutraal of energieplus huis

Dankzij de extreem lage energiebehoefte kan een DuWo-Comfort Passiefhuis eenvoudig energieneutraal of zelfs energieplus worden gemaakt. Bij energieneutraal wekt u zelf alle energie op die u verbruikt en bij energieplus zelfs meer. Dat kan met duurzame energie via PV-panelen, een warmtepomp en zonneboiler.

Bouworiëntatie

Om zonnewarmte optimaal te kunnen benutten is noord-zuid oriëntatie essentieel. Zo veel mogelijk glas op het zuiden (woonvertrekken) en de noordkant gesloten. Zo kan de laagstaande zon in de wintermaanden naar binnen schijnen, en wordt de hoogstaande zon ’s zomers, door overstekken en zonwering buiten gehouden. Voor een zonneboiler en PV-panelen moet een schuin dak georiënteerd zijn tussen zuid-oost en zuid-west.

Conventioneel verwarmingssysteem overbodig

In een DuWo-Comforthuis is vanwege de goede isolatie, alsmede passieve en interne warmtebronnen (respectievelijk de zon, bewoners en huishoudelijke apparaten) een conventioneel verwarmingssysteem overbodig. De kleine hoeveelheid extra benodigde warmte in de winter wordt op een slimme manier via het balansventilatiesysteem aangevoerd. Dat gebeurt in combinatie met HR warmteterugwinning uit de af te voeren ventilatielucht met zo mogelijk een grondbuis warmtewisselaar voor de toevoerlucht en, afhankelijk van situatie en ontwerp, een warmtepomp, zonnecollectoren of combinatietoestel die tevens warm tapwater leveren. Zo bent u in ons DuWo-Comforthuis het hele jaar door verzekerd van een uiterst comfortabel binnenklimaat en overvloedig warm tapwater.

Gezond en comfortabel

DuWo-Comforthuizen zijn behalve energiezuinig ook bijzonder gezond en comfortabel. De woning wordt continue gelijkmatig geventileerd met verse gezuiverde buitenlucht. Daardoor krijgen vocht, schimmel, pollen en insecten geen kans. De schilisolatie en effectieve kierdichting zorgen voor zo weinig mogelijk koudestralende oppervlakken, geen tochtverschijnselen en geluidsoverlast van buiten en altijd een gelijkmatige binnentemperatuur. Ventilatie via de ramen is niet meer nodig, maar in de zomer overtollige warmte spuien door ramen te openen is geen enkel probleem.

INTERNATIONAL PASSIVE HOUSE ASSOCIATON

TM2 Architecten is aangesloten bij de International Passive House Association (iPHA). iPHA is een wereldwijd netwerk van Passiefhuis stakeholders bestaande uit architecten, wetenschappers, leveranciers, producenten, aannemers en projectontwikkelaars. Meer informatie is te vinden op de website: https://passivehouse-international.org